fire guldringe
To amatørakæologer har fundet fire guldringe fra bronzealderen på en mark nær Skælskør.
Foto: Museum Vestsjælland / Scanpix

Bronzealderen (Faktalink light)

stud.mag. Stine Hamann Pedersen, iBureauet/Dagbladet Information. Maj 2017.
Top image group
fire guldringe
To amatørakæologer har fundet fire guldringe fra bronzealderen på en mark nær Skælskør.
Foto: Museum Vestsjælland / Scanpix

Indledning

Bronzealderen var en gylden tid i Danmarks historie. Det var den af flere grunde. For det første begyndte man i bronzealderen at lave redskaber og våben af det gyldne metal: bronzen. For det andet begyndte de danske bønder i bronzealderen at handle med bønder og handelsfolk fra andre lande. Det betød, at mange af de danske bønder blev meget rigere, end de tidligere havde været. I dag kan man stadig finde bronzeting fra bronzealderen i den danske natur. Fund fra bronzealderen kalder man danefæ.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad var bronzealderen?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad var bronzealderen?

Bronzealderen er en del af den tid i Danmark, som vi kalder oldtiden. Oldtiden er en periode på mange tusinde år, som begyndte, da de første mennesker kom til Danmark i stenalderen. I begyndelsen af stenalderen var mennesket jægere og samlere, men i bronzealderen havde menneskene for alvor slået sig ned i Danmark som bønder. Bronzealderen varede cirka fra år 1700 til år 500 før vores tidsregning.

Hvorfor hedder det bronzealderen?

Bronzealderen er opkaldt efter metallet bronze, som man i bronzealderen brugte til at lave redskaber og våben af. Inden bronzealderen var det vigtigste materiale flintesten. Men det ændrede sig i bronzealderen, da man fandt ud af, at bronzen var meget mere holdbar end flintestenen. Samtidig var det smarte ved bronzen, at man kunne genbruge sine gamle og ødelagte bronzeting. Det gjorde man ved at smelte dem om til f.eks. nye gryder og pander.

Hvad er bronze?

Bronze er en legering. Det vil sige, at bronze er en blanding af to andre typer metal: kobber og tin. For at få bronze i bronzealderen varmede man kobber og tin op indtil det smeltede. Bagefter blandede man det. Når bronzen først var blandet, hældte man bronzen i forme af f.eks. ler, som bronzen kunne størkne i. Samtidig var man i bronzealderen meget optaget af at pynte sine ting med flotte motiver. Det gjorde man ofte bagefter ved forsigtigt at ridse eller hakke i bronzen.

 

Hvor kom bronzen fra?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvor kom bronzen fra?

Bronzen kom fra det sydlige Europa, hvor man kunne udvinde metal fra bjergene. Handelsmænd fra Sydeuropa kom til Norden med bronzen, som de ville bytte for rav. Ravet blev kaldt for nordens guld og var rigtig meget værd, da man ikke havde rav i Sydeuropa. Rav er forstenet harpiks fra blandt andet lærketræer, som har ligget på havets bund i mange tusinde år. I både Danmark og Sydeuropa var det meget fint at bære smykker lavet af det sjældne rav.

Hvorfor blev man rig i bronzealderen?

I bronzealderen fik Danmark sin første overklasse. Da bønderne i bronzealderen fandt ud af, at de kunne bytte rav til bronze, gik der ikke længe før, at de allerdygtigste bønder blev meget rige. Pludselig begyndt man at eje ting, som ikke var strengt nødvendige. Man fik moderigtigt tøj, som var lavet af uld, og kvinderne pyntede sig med smukke smykker. Mændene bar både bronzesværd og bronzearmbånd.

Hvem var Egtvedpigen?

Grunden til at vi i dag ved, at folk var rige i bronzealderen er de mange gravfund, man har fundet rundt omkring i Danmark. Det måske berømteste danske gravfund fra bronzealderen er Egtvedpigen. Vi ved, at Egtvedpigen må have været meget rig, men også at hun døde meget ung. Ved at undersøge Egtvedpigens tænder har man fundet ud af, at hun nok kun var 16-17 år gammel, da hun døde. I hendes kiste lå også resterne af et lille barn. I dag er der ikke meget tilbage af Egtvedpigen, men hendes snoreskørt og bronzesmykker er udstillet på Nationalmuseet.