Hvor kommer vindmøllen fra?

Main image kapitel
Stubmøller ved Resmo på Øland
Stubmøller ved Resmo på Øland
Foto: Henrik Pyndt Sørensen / Scanpix

Vindmøllen er en maskine, der har haft stor betydning for mennesker gennem tiden. Den er både blevet brugt til at pumpe vand op af jorden og til at male korn til mel. Man mener, at møllen blev opfundet i det 9. århundrede på det sted, der i dag er Iran og Afghanistan. De første vindmøller kom til Danmark i 1100-1200-tallet. De hed stubmøller og havde det problem, at hvis vinden skiftede retning, skulle hele møllen flyttes. Derfor blev de erstattet af den hollandske mølle, hvis øverste del kunne drejes.

I slutningen af 1800-tallet fik man ideen til at lave strøm ud af vind. Det var fysikeren Poul La Cour, der i 1891 byggede den første danske vindmølle, der producerede strøm.

Hvilke slags vindmøller er der i Danmark?

I dag er der over 5000 vindmøller i Danmark, der laver elektricitet. De største står typisk sammen i grupper på havet, hvor der er meget vind. Det kaldes vindmølleparker. Der findes også små vindmøller, som kan forsyne en familie med strøm. De kaldes husmandsmøller og må højest være 25 meter høje.

Det danske firma Vestas er det firma i verden, der bygger flest vindmøller. Vestas blev grundlagt i 1945, og indtil nu er det Vestas, der har bygget verdens største vindmølle. Den står i Østerild, og når den drejer, kan den levere strøm til ca. 7500 husstande.