Debat om turisme

Hvad er de sociale og kulturelle konsekvenser af turisme?

Turisme har ofte positive økonomiske konsekvenser på rejsemålene i form af arbejdspladser og øget omsætning hos lokale butikker, restauranter, turarrangører mm. Det ses dog også, at størstedelen af profitten ofte går til udenlandske rejsearrangører, der for eksempel tilbyder all-inclusive ophold med alt inkluderet.

I mange lande foregår en stor del af den kulturelle og sociale påvirkning ifølge 'Essentials of Tourism' af Chris Cooper (se kilder) gennem værternes kontakt med gæsternes relative rigdom og den ofte meget anderledes opførsel og kultur, som gæsterne bringer med sig. Det kan føre til sociale og kulturelle ændringer i værtssamfundet, hvilket både kan have positive og negative konsekvenser. Påvirkningen kan være særligt stærk, når oprindelige kulturer uden den store kontakt til omverdenen, kommer i kontakt med turister og deres meget anderledes livsform. Kulturudvekslingen går også den anden vej, når turisten bringer påvirkninger fra værtslandets kultur og madvaner med sig hjem.

En anden betydelig påvirkning sker, når lejligheder i storbyernes bymidter i stigende grad bliver udlejet gennem internetportaler som Airbnb i stedet for at være beboet af lokalbefolkningen. Dette har ifølge artiklen 'Sådan har Europas storbyer stoppet Airbnb' fra Politiken (se kilder) fået byer som Barcelona, Berlin, New York, Paris og Amsterdam til at lægge kraftige restriktioner på udlejningen. Det sker for at undgå stigende boligpriser og en for omfattende turisme, der risikerer at forvandle byerne til forlystelsesparker for turisterne.

Hvad er de miljømæssige konsekvenser af turisme?

Den voksende turisme har ifølge 'Essentials of Tourism' af Chris Cooper store miljøkonsekvenser, både lokalt og globalt. Flytrafik udleder drivhusgasser til atmosfæren, hvilket bidrager til den globale opvarmning. Samtidig bidrager turismen også til den globale opvarmning, eksempelvis når turister bruger aircondition, biltransport og meget andet på destinationen.

Lokalt har turismen mange forskellige miljøpåvirkninger. Det kan være i form af luftforurening fra øget trafik, overudnyttelse af drikkevandsressourcerne, inddragelse af natur-, landbrugs- og beboelsesområder til hoteller, attraktioner og infrastruktur samt pres på dyr og planter fra turister, der gerne vil opleve den lokale natur.

Der kan dog også være positive miljøkonsekvenser fra turismen i form af en forstærket tilskyndelse til at beskytte unikke naturområder og kulturarv, så turister kan nyde godt af dem.

Hvad er bæredygtig turisme?

Ureguleret turismevækst kan betyde, at turismens positive økonomiske effekter bliver mere end opvejet af betydelige sociale og miljømæssige ulemper. Derfor skal der udvikles en bæredygtig form for turisme, der blandt andet skal sikre, at turismen bliver brugt til at afhjælpe fattigdom i verden og har den mindst mulige klima- og miljøbelastning. Samtidig skal de negative effekter af turismen i højere grad reguleres og afbødes på kulturelt og miljømæssigt sårbare turistmål. FN har udpeget 2017 som det internationale år for bæredygtig turisme og udvikling. I bogen 'Bæredygtig turisme - i en global verden' af Peter Bejder m. fl. citeres FN's definition af bæredygtig turisme som ”turisme, der tænker på den aktuelle og fremtidige økonomiske, sociale og miljømæssige udvikling og tager hensyn til besøgende, turismeindustrien, miljøet og lokalbefolkningen.”  

I en undersøgelse fra 2016 svarer 45% af de adspurgte danskere ifølge artiklen 'Vi vil rejse bæredygtigt ' fra Berlingske (se kilderI, at muligheden for at rejse bæredygtigt i høj grad eller i nogen grad er afgørende for, hvor de rejser hen.