Betydningen af at være transkønnet

Hvordan har opfattelsen af transkønnede ændret sig gennem tiden?

Med en lovændring i 2017 var Danmark det første land i verden til at slette transkønnede fra listen over psykiatriske diagnoser. Før 2017 blev transkønnede udredt på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, og det var et krav, at man fik stillet den dengang psykiatriske diagnose for at blive behandlet, kan man læse i artiklen ”Sådan har samfundet ændret syn på transkønnede personer” på dr.dk (se kilde 6).  
Den danske kunstmaler Lili Elbe var den første person i verden, der i 1930 fik en kønsskifteoperation. Hun blev født i Vejle i 1882 som dreng og hed oprindeligt Einar Wegener. I 1930 mødte hun den tyske læge Kurt Warnekros, der var overbevist om, at Lili Elbe var en kvinde fanget i en mands krop, og sagde ja til at operere Lili. I dag er transkønnede blevet mere synlige, og i den offentlige debat har transkønnede krævet rettigheder og anerkendelse, mens mere flydende kønsidentitet er blevet en del af manges bevidsthed.    

Hvilke psykiske udfordringer kan følge med at være transperson?

Forskning har dokumenteret, at transpersoner generelt har lavere livstilfredshed, dårligere helbred, færre sociale relationer, lavere uddannelse og beskæftigelse og er mere udsatte for vold og diskrimination end de fleste borgere i samfundet. Fx viser undersøgelsen ”Kortlægning af homo- og biseksuelles samt transpersoners levevilkår og samfundsdeltagelse” udgivet af VIVE i 2022 (se kilde 2), at ”transpersoner, både samlet og for mænd og kvinder, i højere grad end ciskønnede oplever ensomhed. Og at ”64,3 procent af de adspurgte transpersoner har oplevet mindst en form for diskrimination pga. køn, seksuel orientering eller udseende sammenlignet med 16,6 procent af den sammenlignelige gruppe af ciskønnede”. Undersøgelsen ”Transgender Identity and Suicide Attempts and Martality in Denmark” foretaget af Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse fra 2023 konkluderede, at selvmordsforsøg er næsten otte gange så udbredt blandt transkønnede som i resten af befolkningen, og at 3,5 gange så mange blandt transkønnede sammenlignet med ikke-transkønnede dør af selvmord. Det kan man læse i artiklen ”Dansk studie: Otte gange flere selvmordsforsøg blandt transkønnede” på Videnskab.dk (se kilde 7). 

Hvilke rettigheder har transkønnede opnået?

Transkønnede har de seneste år opnået markant flere rettigheder. Ud over udvidet ret til juridisk kønsskifte i 2014 er også adgangen til behandling blevet lettere. En rapport fra organisationen Amnesty International dokumenterede i 2014, at udredningsforløbene på Rigshospitalets Sexologisk Klinik var årelange (i gennemsnit 8,1 år for kønsskifteoperationer fra mand til kvinde) og ydmygende (se kilde 8). Herefter blev der oprettet flere klinikker, så transkønnede nu kan få medicinsk og kirurgisk behandling på tre nye Centre for Kønsidentitet. Efter en lovændring, der trådte i kraft 1. april 2022, kræver det ikke længere juridisk kønsskifte, før man kan skifte navn, så det passer til det køn, man identificerer sig med. Man behøver heller ikke længere en udtalelse fra sundhedspersonale om, at man erklærer sig transseksuel. Den nye lov giver desuden transkønnede forældrerettigheder i overensstemmelse med deres juridiske køn, kan man læse på LGBT+ Danmarks hjemmeside under overskriften ”Stor Sejt for lige rettigheder: Folketinget vedtager ny lov om forældreskab og navneændring (se kilde 9).  

Hvor udbredt er ønsket om kønsskifte blandt transkønnede i Danmark?

Antallet af voksne over 18 år, som har fået tilbudt en indledende samtale hos Center for Kønsidentitet med henblik på kønsskifte, er steget fra 177 i 2019, hvor centeret blev oprettet og overtog behandlingen af transkønnede, til 402 i 2022, fremgår det af Tal og statistikker for Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet (se kilde 10). Herudover kommer et antal børn og unge under 18 år, hvoraf et stigende antal henvender sig med ønske om medicinsk kønsskifte. I 2013 blev 65 personer under 18 år henvist til udredning på Sexologisk Klinik; i 2019 blev omkring 400 børn udredt. Siden 2014 er mere end 1000 danske børn og unge blevet henvist til Sexologisk Klinik. Og fordi Rigshospitalet har svært ved at følge med antallet af operationer, er Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital også begyndt at foretage operationer, kan man læse i artiklen ”DR-dokumentar om transkønnede børn efterlader seerne i uvidenhed” på Sundhedspolitisktidsskrift.dk (se kilde 11).