Tilsætningsstoffer i maden

Af journalist Lisbeth Svalgaard, iBureauet/Dagbladet Information. September 2013.


Tager man sig tid til at kigge på bagsiden af den emballage, der er pakket om langt de fleste fødevarer i dag, kan man støde på ord som emulgator, antiklumpningsmiddel, E 976 eller antioxidanter. Det er alt sammen stoffer, som producenten har puttet i maden for at opnå en bestemt virkning. Nogle tilsætningsstoffer er beregnet til at tilføre madvarerne en særlig konsistens eller stabilitet. Det kan være emulgatorer, fortykningsmidler og stabilisatorer. Andre tilsætningsstoffer bruges for at gøre fødevaren mere attraktiv med hensyn til farve, smag og lugt. Det kan være farvestoffer og aromastoffer, som gør pølser røde eller får bearnaisepulver til at smage af estragon. Tilsætningsstoffer bruges altså både til at påvirke fødevarernes udseende, smag, konsistens og holdbarhed, men der er også jævnligt debat om det rigtige eller forkerte i at tilføre maden en masse stoffer og det kan true vores helbred.