Klimatopmødet COP28 blev afholdt i Dubai i november og december 2023.
Foto: Jewel Samad/AFP/Ritzau Scanpix

Efter klimatopmødet

redaktionen, december 2023.
Top image group
Klimatopmødet COP28 blev afholdt i Dubai i november og december 2023.
Foto: Jewel Samad/AFP/Ritzau Scanpix

”Måske er de glædestårer, som vi græder i dag, triste tårer i andre øjne”.

Ordene kom fra den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, og de faldt kort efter, at FN’s klimatopmøde COP28 i Dubai sluttede den 12. december 2023. Det fremgår af en artikel i Politiken (se kilder).

Klimatopmødet er blevet anset for at være af største vigtighed, hvis det skal lykkes at håndtere klimakrisen i tide. Efter intense forhandlinger lykkedes det at nå en aftale, der udgør et kompromis om fremtidens globale klimaindsats. For første gang blev det nedfældet, at verden skal ”omstilles væk fra” fossile brændsler.

Baggrunden for Baerbocks ord om glædestårer og triste tårer var Marshalløernes klimaudsending, Tina Stege, som med triste øjne mødte verdenspressen efter mødet. Marshalløerne og 37 andre småstater er allermest udsatte for klimaændringer, men de fik ikke lov til at komme ind til den sidste seance, inden sultan Ahmed al-Jaber, der er De Forenede Emiraters industri- og teknologiminister og COP28-formand, slog hammeren i bordet og erklærede mødet for ovre. De små stater følte sig forbigået og var utilfredse med aftalen.

Dubai-aftalen

Til gengæld var der masser af glæde at spore hos al-Jaber og en række af de andre politiske ledere. Topmødelederen lagde foran verdenspressen vægt på, at Dubai som vært havde landet en “historisk” aftale. Og det er da også historisk: Som den første nogensinde i FN-regi slår aftalen fast, at verden skal “omstilles væk fra” fossile brændsler. Aftalen indeholder også mål om at tredoble den vedvarende energi inden år 2030.

Målet med aftalen er, at få investorer til at vende sig fra investeringer i nye olie- og gasboringer eller kulminer. I stedet kommer vindmøller, solceller, varmepumper og elbiler til at fremstå endnu mere attraktive.

Kritikken

Til gengæld var det svært ikke at bemærke kontrasterne mellem mødedeltagernes grønne formuleringer og det faktum, at topmødet blev holdt i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, der er en af verdens største olieeksportører.

Symbolikken i at arrangere et klimatopmøde i lige netop Dubai var næsten for tyk, som det fremgår af Zetlands artikel ”Topmødet i Dubai viste, at klimakampen har brug for mere end topmøder” (se kilder): ”Byen er nærmest det perfekte billede på de fossile brændslers tidsalder og den verden, de har muliggjort”. I De Forenede Arabiske Emirater, hvor Dubai ligger, dækkes 40 procent af statsbudgettet – og næsten hele det konstant stigende energiforbrug – af gas og olie.

Som det opridses i artiklen: ”Engang flygtede folk herfra i månedsvis hvert år for at undslippe varmen og køle af ved oaserne. Nu kan man bo overalt hele året takket være aircondition i huse og biler, som fjerner varmen indefra og gør det endnu varmere udenfor”.

Til stede i Dubai var blandt andre den danske minister for global klimapolitik, Dan Jørgensen. Han fremhævede efter topmødet, at aftalen er et udtryk for ”historiske fremskridt”, når det gælder formuleringen om at omstille os væk fra fossiler. I et interview med Ritzau (se kilder) sagde Dan Jørgensen: ”Det er jo egentlig ret fantastisk, når man tænker over, at vi står her i en oliestat, omgivet af oliestater. Det er lande, der lever næsten udelukkende af at sælge olie og gas, og nu er de gået med til at skrive sort på hvidt, at det skal de væk fra”.

Knap så begejstret var Sebastian Mernild, der er en af hovedforfatterne bag FN's store klimarapporter og professor på Syddansk Universitet: ”Det er et skridt i den rigtige retning. Det er et meget, meget lille skridt i forhold til det, vi skal. Vi skal op i et helt andet gear, når det kommer til, at vi skal holde klodens middeltemperaturstigning til 1,5 eller de 2,0 grader, sagde Sebastian Mernild efterfølgende til DR (se kilder)

Klimadebatten er omfattende, og der er mange begreber at holde styr på. Herunder har vi samlet en række baggrundsartikler og film om klimaforandringer, bæredygtighed og den grønne omstilling.

Artikel type
News Item

Originalkilder

Print-venlig version af hele artiklen

Film på Filmstriben

Dokumentarfilm fra 2019. Folk i Sahel lever på frontlinjen af klimaforandringerne. En gigantisk mur af grønt skal dæmme op for tørke, sult og de konflikter, der følger.
Dokumentarfilm fra 2020. For at redde planeten og børnenes fremtid beslutter en familie at flytte til Karise Permatopia, et selvforsynende, økologisk landsbykooperativ i Danmark. Men det viser sig at være lettere at mene det rigtige, end at gøre det.
Dokumentarfilm fra 2021 om tilblivelsen af klimaloven og unge klimaaktivister, der udfordrer politikerne.

Artikler

Hebsgaard, Thomas. Zetland, 18-12-2023. Klimaredaktør: Der skulle en norsk genialitet til at lande historisk klimaaftale.
Finnemann Scheel, Agnete & Stigsgaard, Mathias, DR, 13-12-2023.

Bøger på Bibliotek.dk

Bill Gates:
Sådan undgår vi klimakatastrofen : de løsninger vi har, og de gennembrud vi behøver. Gyldendal, 2021. (How to avoid a climate disaster, 2021). Oversat af Jesper Klint Kistorp.
Anders Nolting Magelund, Anna Fenger Schefte:
Klimaguiden. Politiken, 2019.
Konkrete råd til, hvordan man som almindelig dansker kan leve mere klimavenligt.