Superhelte på det store lærred

Hvilke markante superheltefilm blev der indspillet før år 2000?

Det var barske tider for superheltene i slutningen af 1990'erne, og det fik forlagene til at spejde i nye retninger. Løsningen på de økonomiske problemer, som både D. C. og især Marvel Comics befandt sig i, lå gemt i filmens verden.

Tv og film var ikke fremmed for superheltene og deres bagmænd. Allerede i 1966 var D. C. på banen med "Batman: The Movie", hvor skuespilleren Adam West spillede rollen som den kappeklædte hævner. Ifølge artiklen "Superhelte - den nye eskapisme" i Politiken fra 2004 (se kilder) regnes filmen "Superman" fra 1978 stadig for en af de bedste filmatiseringer af superhelteuniverset. I 1989 havde Tim Burtons film "Batman" premiere, og den blev et stort hit. Den var med til at øge interessen for superhelteserierne, der ellers havde oplevet en ret mager periode. "Batman" fik derfor tre fortsættelser gennem 90'erne - dog af varierende kvalitet. 90'erne betød også et filmgensyn med tegneseriefigurerne The Flash, Judge Dredd og Fantomet.

I 1998 kom en film med vampyrdræberen Blade, der stammer fra Marvel Comics' superhelteunivers..

Hvilke markante superheltefilm er der blevet indspillet 2000

Marvel stod også bag superheltene i Bryan Singers film ”X-Men” fra 2000, som fik stor succes. Ifølge artiklen ”De moderne superhelte” i Politiken fra 2001 (se kilder) endte indtjeningen på godt 4 milliarder kroner. Dette betød, at der i 2003 blev indspillet en ”X-Men 2” og en biografversion af The Incredible Hulk (instrueret af Ang Lee). Sam Raimis første film om ”Spiderman” fra 2002 havde også stor publikumssucces. Ifølge artiklen ”Superhelte – den nye eskapisme” i Politiken fra 2004 (se kilder) solgte filmen 433.000 billetter i Danmark. ”Spiderman 2” havde premiere i 2004, og ifølge samme artikel indtjente filmen 277 millioner dollar (knapt 1,7 milliarder kroner) i løbet af de første fjorten dage, den blev vist i biograferne. I Danmark lokkede filmen 256.000 mennesker i biografen i løbet af de første to uger. Siden 2005 er de tre uhyre populære film om Batman som ”The Dark Knight” udkommet. Ifølge det amerikanske finansmagasin Forbes indtjente filmene ”The Dark Knight” og ”The Dark Knight Rises” mere end 2 milliarder dollars tilsammen på verdensplan (se kilder). Marvel Comics er sprunget med på filmbølgen i stor stil med flere film om Iron Man, Thor, Captain America og The Avengers.

Hvad er grunden til succesen for superhelte på film?

Tegneserieeksperten Morten Søndergård ser tre hovedårsager til, at superheltefilmene går som varmt brød i disse år. I artiklen "Superhelte - den nye eskapisme" i Politiken 2004 (se kilder) siger Søndergård:

  • I dag har filmmagerne nået et så højt teknologisk niveau, at eventyrene kan skildres på en overbevisende måde. Det kunne man ikke gøre for 30 år siden.
  • Populært sagt har man formået at få verdens bedste skuespillere til at medvirke i noget, der på sin vis ofte er en slags B-film.
  • Folkene, der tager beslutningerne i de store filmselskaber, og instruktørerne bag superheltefilmene er en generation, der er vokset op med disse tegneserier. De ser nu chancen for at realisere deres ungdoms heltedrømme på det store lærred.