Ekstremsport i Danmark

Hvornår blev ekstremsport introduceret i Danmark?

Dansk Triathlon Forbund har eksisteret siden 1984, men i slutningen af 90‘erne og begyndelsen af 00‘erne begyndte de ekstreme former for sport og aktivitet at blive en mere integreret del af det organiserede idrætsliv i Danmark. Flere idrætsforbund begyndte at arrangere lange løb under ekstreme forhold, og højskoler og efterskoler med speciale i idræt og friluftsliv, blandt andre Oure Sport & Performance, introducerede adventure-linjer med klatring, rapelling og andre ekstremsportsaktiviteter.

Med et generelt øget fokus på sundhed og motion i samfundet, har grænserne for det ekstreme flyttet sig. Mens det tidligere var ekstremt at løbe et maraton, skal man nu ud i længere distancer og mere ekstreme aktiviteter for at adskille sig fra mængden.

Hvordan har ekstremsport udviklet sig i Danmark?

I Danmark har vi hverken vilde floder til whitewater rafting eller høje bjerge til klatring. Måske er det medvirkende til, at danskerne primært dyrker de former for ekstremsport, der kan betegnes som udholdenhedsdiscipliner, f.eks. triatlon, samt de korte distancer inden for adventure race. Derudover er idrætsgrene som klatring (på klatrevægge) og fridykning populære. Der afholdes blandt andet danske stævner i fridykning, hvor det gælder om at holde vejret så længe som muligt under vandet.

Hvad er Danmarks største ekstremsportsbegivenhed? 

I august 2010 er København for første gang vært for det såkaldte Challenge-stævne. Begivenheden finder sted flere steder i Verden og med Challenge Copenhagen nu også i Danmark. Konkurrencen består af den såkaldte ironman-distance (3,8 km svømning, 180 km cykling og 42,195 km løb), og arrangørerne forventer mellem 1500-2000 deltagere fra hele Verden. Stævnet starter med svømning ved Amager Strandpark, fortsætter med en cykeltur gennem Nordsjælland og slutter ved Christiansborg Slotsplads efter et maratonløb ved Københavns havnefront. Afholdelsen af stævnet i København har fået stor politisk opbakning fra politikerne i Københavns Kommune, både fordi det er med til at sætte fokus på København som en “sund” by, og fordi stævnet tiltrækker udenlandske deltagere og tilskuere til den danske hovedstad.