Scientology versus Tyskland

Citat
Scientology er hverken en religion eller en sekt, men derimod en knaldhård forretningskoncern. Det drejer sig om en psykokoncern med forretningsmetoder, der ligger på grænsen til kriminalitet. Scientology udnytter mennesker, der har brug for hjælp, under påskud af at være en kirke, men i virkeligheden drejer det hele sig om profit. Samtidig er det en organisation, der tilstræber at få politisk magt. (...) Derfor er det den tyske efterretningstjenestes opgave at holde et vågent øje med den.
Günther Beckstein, indenrigsminister i Bayern

Er Scientology en farlig organisation?

I juni 1997 besluttede indenrigsministrene i de 16 tyske delstater at sætte Scientology på listen over forfatningsfjendtlige organisationer, som overvåges af Verfassungsschutz (2). Det er det foreløbigt sidste trin i en lang process i det tyske samfund, der har rejst amerikanske protester og vakt international opmærksomhed.
I 1995 afgjorde både den tyske forfatningsdomstol, Bundesverwaltungsgericht og arbejdsretten, Bundesarbeitsgericht, at Scientology ikke var en religion men en kommerciel organisation. Regeringen opfatter Scientology som en trussel mod medlemmernes mentale og fysiske helbred (3) 

Er Scientology omfattet af Berufsverbot?

Bayern var den første tyske delstat, der i november 1996 indførte krav om, at ansøgere til offentlige stillinger skulle oplyse om deres forhold til Scientology. Vurderes det, at der kan opstå loyalitetskonflikter, vil man som medlem af Scientology ikke kunne være ansat hos det offentlige. Delstatten overvåger på flere områder bevægelsens handlinger (1)

Hvorfor skrev 34 amerikanere en protest til Helmut Kohl?

I januar 1997 indrykkede 34 kendte amerikanere et åbent brev til Helmut Kohl i International Herald Tribune. Brevet var en opfordring til at standse "den organiserede forfølgelse" af Scientology og sammenlignede forholdene med 1930'ernes nazistiske jødeforfølgelse. "I 1930'erne var det jøderne. I dag er det scientologerne". Brevet blev kritiseret af tyske politikere og jøder og af det amerikanske udenrigsministerium for smagløs historieforvanskning.
Brevet blev til på baggrund af det officielle Tysklands holdning til Scientology, af tyske partiers uvilje mod at have scientologer som medlemmer og CDU's ungdomsafdelings opfordring til boykot af film med Tom Cruise og John Travolta, kendte scientologer.
Scientology har i flere år ført store annoncekampagner i amerikanske aviser mod Tysklands politik.
Det amerikanske udenrigsministerium har kommenteret Tysklands behandling af Scientology i dets årlige rapporter over menneskerettigheder (3,4,5) 

Videre læsning

Under videre læsning henvises til enkelte konkrete dokumenter som for eksempel én artikel eller én bog. Der kan være henvisninger til dokumenter i både trykt og elektronisk form. Dokumenterne er kvalitativt udvalgt som de mest relevante efter research og søgning i danske såvel som internationale databaser samt søgning på Internettet.

Albrectsen, Bent: Det nyreligiøse imperium slår igen. - Politiken. - 1997-02-02.
Om det amerikanske protstbrevs modtagelse i Tyskland og Scientologys forhold til flere amerikanske nyhedsmedier.

Beckmann, Heidi: Tyske råd om Scientology / Heidi Beckmann, interview med Günther Beckstein. - Kristeligt dagblad. - 1997-03-06.
Interview med Bayerns indenrigsminister om delstatens særregler mod Scientology og dansk Scientologys indflydelse på det tyske samfund.

Olsen, Kent: Stjernekrig mod Tyskland. - Jyllands-posten. - 1997-01-19.
Om baggrunden for det amerikanske protestbrev og Scientologys forhold til underskriverne og Hollywood.

Kilder

  1. Beckmann, Heidi: Tyske råd om Scientology / Heidi Beckmann, interview med Günther Beckstein. - Kristeligt dagblad. - 1997-03-06.
  2. Hansen, Jan Bo: I Hitlers fodspor. - Weekeendavisen. - 1997-06-13.
  3. The Scientology public relations campaign against Germany / German embassy in Washington D.C.
    http://wpxx02.toxi.uni-wuerzburg.de/~krasel/CoS/germany/government.html
  4. Olsen, Kent: Stjernekrig mod Tyskland. - Jylland-posten. - 1997-01-19.
  5. Albrectsen, Bent: Det nyreligiøse imperium slår igen. - Politiken. - 1997-02-02.