Perspektivering af Rumfart

Citat
"Dette er kun et lille skridt for et menneske, men et langt skridt for menneskeheden"
Neil A. Armstrong, amerikansk astronaut, da han den 21.7.1969 tog det første skridt på Månen(1)

Hvilke argumenter er der imod projektet om at sende mennesker til Mars?

Der er ikke blevet skrevet meget på dansk om, hvad vi mennesker overhovedet kan bruge rumfart til. Men i amerikanske medier er der en del debat om, hvorvidt det giver mening at bruge enorme summer på at sende mennesker uden for jordens atmosfære.

I 2017 bragte Washington Post f.eks. en klumme under overskriften “The mission to Mars is one stupid leap for mankind” (“Missionen til Mars er et kæmpe dumt spring for menneskeheden”) (se kilder). I den argumenter den prisvindende amerikanske forfatter og journalist David von Drehle for, at de penge, USA vil bruge på at sende mennesker til Mars inden 2033, lige så godt kunne bruges på at gøre jorden til et bedre sted for mennesker at være.

“Hvis vi har pengene, energien og hjernerne til at bygge bosættelser på fjerne ødemarker, ville vi være bedre tjent med at bruge ressourcerne på at bevare den frodige planet, vi allerede har,” skriver han i klummen.

Mars’ atmosfære vil desuden være væsentligt sværere for mennesker at leve i end jordens. Gennemsnitstemperaturen på Mars er omtrent -62 grader celsius, og atmosfæren består af 96% CO2, ifølge en række faktagrafikker om planeten udgivet af NASA (se kilder).

Hvilke argumenter er der for at satse på at sende mennesker til Mars?

Udfordringerne på Mars kan være nøjagtigt, hvad vi har brug for, hvis vi skal lære at tackle de udfordringer, vi står over for på jorden, argumenterer nogle. Det gælder f.eks. Emily Calandrelli, der ekspert i astronautik og teknologi samt vært på tv-programmet Xploration Outer Space og skribent ved det amerikanske medie TechCrunch. I en Ted Talk (se kilder) går hun sarkastisk med på nogle af de argumenter, som andre debattører har fremført imod rumfart og ideen om at sende missioner til Mars.

“Rumfart er det værste. Det er det værste, hvis du hader præcis videnskabeligt data for, hvordan vores planet ændrer sig. Det er det værste, hvis du kunne tænke dig at bremse teknologisk udvikling for dem, der stadig lever i digitalt mørke. Og det er det værste, hvis du ellers foretrækker at gå bort som dinosaurerne,” siger hun med tyk ironi i stemmen.

Groft sagt forklarer hun, at alt, hvad mennesker foretager sig i rummet, faktisk påvirker det, vi laver på jorden positivt: Satellitdata fra rummet dokumenterer klimaforandringer, der finder sted på jorden og hjælper os med at forstå, hvad vi kan gøre anderledes for at bevare vores planet; satellitter uden for Jordens atmosfære kan på sigt kaste teknologiske fremskridt af sig på Jorden, såsom internetadgang i hele verden; og ekspeditioner til Mars kan hjælpe med at sikre menneskeartens overlevelse.

 

Se Emily Calandrelli Ted Talk her (på engelsk):

 

Rumfarten har da også allerede skabt teknologiske fremskridt på jorden, idet en del opfindelser, vi i dag måske tager for givet, er blevet udviklet i forbindelse med rumfart. Det gælder f.eks. GPS’en, digitalkameraet, babymad, fly-vinger og avancerede vandfiltre, fremgår det af artiklen “10 Out of this World Spinoff Technologies”, udgivet af den amerikanske rumfartsorganisation, NASA (se kilder).

Hvilken rolle spiller Danmark i den internationale rumfart?

Danmark har ikke et selvstændigt rumfartsprogram, sådan som USA har i NASA. Men i 2015 blev en dansker sendt ud i rummet for første gang. Det var Andreas Mogensen, astronaut ved Det Europæiske Rumagentur (ESA), som var af sted i 10 dage og udstationeret på Den Internationale Rumstation (ISS).

Danmark er desuden involveret i den internationale rumfart på andre måder, primært via danske virksomheder, der bl.a. producerer satellitter og andet rumudstyr, som bliver sendt ud på rummissioner gennem f.eks. ESA. Det fremgår af artiklen “Danske virksomheder tjener milliarder på rumfart”, publiceret af BT i december 2017 (se kilder).