Røde Kors i Danmark

Hvornår blev Dansk Røde Kors stiftet?

Den danske afdeling blev grundlagt i 1876. De første år gik den under navnet Foreningen af syge og såredes pleje under krigsforhold, men fra 1881 ændredes navnet til Det Røde Kors. De første år koncentrerede foreningen sig om at uddanne sygeplejersker og tilbyde førstehjælp til politifolk, skovarbejdere og andre med særligt farlige job. I 1921 antog foreningen sit nuværende navn, Dansk Røde Kors.

Dansk Røde Kors består af cirka 210 afdelinger, som er lokalt forankrede. I 2017 havde foreningen ifølge Dansk Røde Kors’ hjemmeside (se kilder) flere end 32.000 frivillige, som varetager foreningens aktiviteter, og næsten 200.000 danskere i alt støtter organisationens arbejde – enten via månedlige bidrag eller enkeltbeløb ved indsamlinger til at afhjælpe akut opståede katastrofer.

Hvordan er Dansk Røde Kors organiseret?

Dansk Røde Kors’ øverste myndighed kaldes repræsentantskabet, og det består af en eller flere repræsentanter fra hver af de 210 afdelinger, styrelsens medlemmer samt en repræsentant fra henholdsvis Færøsk Røde Kors, Grønlandsk Røde Kors og Ungdommens Røde Kors. Ændringer i Dansk Røde Kors’ love og vedtægter besluttes af repræsentantskabet, og derudover beslutter repræsentantskabet blandt andet Dansk Røde Kors’ handlingsplan og vælger medlemmer til styrelsen.

Styrelsen, der består af 15 medlemmer, er den daglige frivillige, foreningspolitiske ledelse af Dansk Røde Kors og er blandt andet ansvarlig for at forberede og følge op på beslutninger fra repræsentantskabets møder. Det er styrelsen, der ansætter organisationens generalsekretær, som er Dansk Røde Kors’ direktør. Den nuværende generalsekretær er Anders Ladekarl, der blev udnævnt i marts 2008. Han kom fra en stilling som organisationens internationale chef.

Hvad er Ungdommens Røde Kors?

Ungdommens Røde Kors er en børne- og ungdomsorganisation, der blev grundlagt i 1923, og som i dag har omkring 17.000 medlemmer og omkring 5.000 frivillige, hvilket gør den til Danmarks største humanitære ungdomsorganisation. Den er en selvstændig organisation under Røde Kors i Danmark og den internationale Røde Kors-bevægelse. Det primære formål for Ungdommens Røde Kors er at forbedre hverdagen for sårbare børn og unge i Danmark, og det udøves på to måder:

· Ungdommens Røde Kors indtager en fortalerrolle i samfundet, hvor organisationen taler de svageste børne- og ungdomsgruppers sag.

· Ungdommens Røde Kors indtager en igangsætterrolle, hvor organisationens frivillige griber til konkret handling for at hjælpe sårbare børn og unge. Det kan blandt andet ske gennem besøgsordninger på kvindekrisecentre og asylcentre, hvor medlemmer af organisationen taler med og leger med de børn, der bor der. Af andre aktiviteter kan nævnes lektiecafé og ferielejr for børn, der af sociale eller økonomiske årsager ikke kan komme på ferie, telefon- og chat-rådgivning og idrætsaktiviteter i udsatte boligområder. Desuden er Ungdommens Røde Kors med til at opbygge og udvikle ungdomsarbejde i Afrika og Mellemøsten.
I alt hjælper Ungdommens Røde Kors omkring 12.000 børn og unge i Danmark hvert år.

Hvad er Dansk Røde Kors’ aktivitetsområder i Danmark?

Som frivillig i Dansk Røde Kors er der en lang række af aktiviteter, som man kan deltage i, blandt andet:

· Besøgstjenester, hvor man f.eks. kan blive besøgsven for ældre, blive ’bogven’ med ensomme og ældre, hvor man mødes og diskuterer litteratur, være besøgsven for syge på hospitaler, for indvandrere, sindslidende og indsatte i lukkede fængsler.
· Vågetjeneste, hvor man som frivillig våger ved døende personer på f.eks. plejehjem og hospitaler.
· Patientstøtter: Frivillige på sygehuse over hele landet hjælper blandt andet patienter med at finde vej på sygehusene og støtter patienter og pårørende på skadestuerne.
· Førstehjælpskurser udbydes til privatpersoner og til virksomheders medarbejdere.
· Genbrug. Der drives omkring 200 butikker hovedsageligt med brugt tøj, sko og tilbehør, men også enkelte butikker med møbelsalg. Man kan melde sig som frivillig medarbejder i butikken eller støtte Røde Kors ved at handle der. Pengene går til de enkelte lokalafdelinger.
· Asyl og integration. Siden 1984 har Dansk Røde Kors været engageret i asylarbejdet. I en årrække administrerede Dansk Røde Kors’ asylafdeling samtlige danske asylcentre. Siden har andre operatører, bl.a. Beredskabsstyrelsen og flere kommuner, også fået lov at drive asylcentre. Men Røde Kors driver fortsat en række asylcentre.
Derudover har lokalafdelingerne aktiviteter for at øge integrationen, blandt andet lektiehjælp, cykeltræning, madklubber og kvindegrupper.
· Sundhedsklinikken for udokumenterede migranter, som Dansk Røde Kors åbnede i 2011 i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp. Klinikken har afdelinger i København og Aarhus, hvor i alt 300 frivillige tilbyder basal sundhedshjælp til mennesker uden opholdstilladelse. Klinikken har åbent 2-3 gange ugentligt, og de frivillige er fagfolk, bl.a. læger, sygeplejersker og psykologer. Siden klinikken åbnede, har 2400 patienter besøgt klinikken i alt over 7000 gange og fået gratis lægehjælp, psykologbistand og medicin.
· Indsamlinger. Første søndag i oktober hvert år går Dansk Røde Kors på gaden for at søge støtte til hjælpearbejdet. Siden 2007 har Dansk Røde Kors desuden sammen med en række andre nødhjælps- og udviklingsorganisationer stået bag den årlige Danmarks Indsamling, hvor der via bl.a. et stort show på DR samles ind til nødhjælp og udviklingsbistand.
Endelig arrangeres jævnligt lokale eller nationale indsamlinger, når katastrofen rammer et sted i verden.

Hvad er Dansk Røde Kors’ aktiviteter internationalt?

Desuden deltager Dansk Røde Kors i forbindelse med krige og katastrofer i udlandet.
Et af de mere kendte eksempler på Dansk Røde Kors’ deltagelse i krige er i forbindelse med Koreakrigen. Sangeren Kim Larsen har nemlig gjort Dansk Røde Kors’ hjælpeaktion i den forbindelse berømt med sin sang “Jutlandia”. Jutlandia var et hospitalsskib, der opererede i Korea fra 1950-1953 og blev drevet af Dansk Røde Kors, og det behandlede mere end 5.000 soldater ved fronten og bragte flere tusinde krigsfanger og sårede væk fra halvøen.

I dag samarbejder Dansk Røde Kors med Røde Kors i fattige lande om fælles projekter, og Dansk Røde Kors betaler og sender eksperter ud med både IFRC og ICRC. Desuden søger Dansk Røde Kors også penge fra Danida og EU til at gennemføre konkrete internationale projekter. Det kan være projekter, som Dansk Røde Kors selv styrer, eller projekter, som ledes af IFRC eller ICRC, og som Dansk Røde Kors gerne vil bidrage økonomisk til.

Hvordan bruger Dansk Røde Kors sine indtægter?

Ifølge organisationens hjemmeside (se kilder) fordeles de penge, der doneres til Dansk Røde Kors sig generelt således:

Af 100 kr. går
39 kr. til katastrofer og nødhjælp
20 kr. til udviklingsarbejde og katastrofeforebyggelse
12 kr. til genbrugsaktiviteter
9 kr. til hjælpearbejde i Danmark
6 kr. til administration
5 kr. til at samle flere penge ind
2 kr. til førstehjælp og samaritter
2 kr. til informationsvirksomhed og øvrige udgifter
1 kr. til øvrige udgifter
4 kr. overført til næste år.