Præsidentvalget i USA

Af cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af cand.mag. Michelle Mølgaard Andersen i 2012. Opdateret af cand.mag. Maria Høher-Larsen, oktober 2016.


Nøgleord: præsidentvalg USA valg historie politiske forhold

Republikanernes Donald Trump, en excentrisk mangemilliardær, og demokraternes Hillary Clinton, den tidligere førstedame, kæmper i efteråret 2016 om at blive USA's næste præsident. Og der er allerede blevet kastet med mere mudder end i nogen anden amerikansk præsidentvalgkamp: Donald Trump er blevet betegnet som uegnet som præsident og med et intellekt som et børnehavebarn, mens Hillary Clinton er blevet kaldt uærlig og ligefrem landsforræder.

Når der er valg i USA, er det en begivenhed, der bliver fulgt ganske nøje i både Amerika og over hele verden. For den amerikanske præsident har ikke kun afgørende magt over de 50 stater, som udgør USA, men har ligeledes en central og ledende position på den internationale arena, såvel militært, økonomisk som politisk. Tonen er ofte hård imellem kandidaterne i den lange, opslidende valgkamp, og hvis der kan findes noget snavs om den anden fløj, kan man være sikker på, at det bliver bragt frem i de stærkt partifarvede medier.