Perspektivering

Er maratonløb blevet en motionssport?

Hvad der tidligere var for de få, er i dag for alle, og det vil angiveligt flytte grænserne for, hvad der betragtes som ekstremt og unikt. Der findes allerede i dag adskillige såkaldte adventure races, hvor deltagerne udfordres med forskellige opgaver undervejs, maratonløb under særligt strenge forhold og ekstremløb med distancer på op mod 250 km. Så man kan måske sige, at mens det traditionelle maratonløb er blevet allemandseje, har maraton-sporten fået en række stiklinger, som stadig kun er for de hårde hunde.

Et af verdens hårdeste ekstremløb er “4 Deserts Sahara Race,” hvor deltagerne løber 250 km over seks dage i op mod 40 graders varme. I 2009 gennemførte to danskere løbet.

Næste skridt for motionister mod en unik fysisk præstation kan også blive den såkaldte “Ironman,” som består af 3,8 km svømning, 180 km cykling og en maraton som afslutning. I hvert fald er det muligt at stille op i disciplinen i København fra 2010. Da er København nemlig for første gang vært for “Challenge Copenhagen,” hvor alle kan tilmelde sig en “ironman.”

Den massive mediedækning af diverse motionsløb er så småt begyndt at vække en modstrøm. Flere undersøgelser har vist, at maraton kan være decideret skadeligt for kroppen, og denne skepsis mod de ekstreme fysiske udfoldelser kan være med til at vende interessen mod en mere moderat form for motion, hvor sundhed er i fokus frem for den ultimative udfordring af kroppens formåen.