Maraton i København

Hvad er Copenhagen Marathon?

Copenhagen Marathon er Danmarks største maratonløb, og det afholdes hvert forår. I 2010 har ruten start og mål ved Islands Brygge i København, men ruten ændrer sig fra år til år. Undervejs kommer løberne bl.a. forbi Rådhuspladsen, Rosenborg Slot, Kastellet og Den Lille Havfrue. Første udgave af løbet blev afholdt i 1980. Dengang deltog 995 løbere. Arne Stigsen fra Viborg var først i mål og vandt blandt de mandlige deltagere i tiden 2 timer, 19 minutter og 27 sekunder, mens Lone Dybdal fra Århus med tiden 2 timer, 58 minutter og 9 sekunder var den bedste blandt kvinderne. 

Hvordan har antallet af deltagere i Copenhagen Marathon udviklet sig?

Antallet af deltagere steg hurtigt, og i 1998 var antallet af tilmeldte løbere oppe på 5.650. Det år lød vindertiden blandt mændene på 2 timer, 24 minutter og 12 sekunder, opnået af Januz Sarnicki fra Polen. Hos kvinderne var det Karin Bøgh fra Århus, der vandt i tiden 2 timer, 51 minutter og 49 sekunder.

Interessen for de store maratonløb i byerne er vokset globalt, og det har man også mærket i København. Deltagerrekorden på 8.376 tilmeldte løbere i 2008 blev slået i 2009, hvor 10.744 løbere havde tilmeldt sig. 8830 løbere passerede startstregen, mens 8.405 løbere klarede strabadserne og nåede i mål. I 2009 var 1.400 af deltagerne fra udlandet, og det er 400 flere end året før.

I 2009 var det da også to udenlandske deltagere, der løb med førstepladsen, både blandt mændene og kvinderne. Begge vindere var fra Japan, og mens den 35-årige Toyokazu Yoshimura kom i mål i tiden 2 timer, 18 minutter og 4 sekunder og dermed blev vinder blandt mændene, var Chihiro Tanaka med tiden 2 timer, 40 minutter og 59 sekunder hurtigst blandt kvinderne. Den japanske kvinde var i øvrigt 39 år og mor til to!

Copenhagen Marathon er med flere og flere løbere blevet et stort arrangement i København. I 2009 var det kronprins Frederik, som skød løbet i gang, og den øgede fokus på løbet har også fået københavnerne til at stille sig ud på ruten og heppe på løberne, som man kender det fra de store løb i verdens storbyer. I Berlin tager op mod 1 million tilskuere plads på ruten, hvor der også er underholdning og musik, og det gør nærmest arrangementet til en kæmpe byfest. 

Hvordan har antallet af kvindelige deltagere udviklet sig?

Selv om mændene er i klart flertal blandt løberne ved Copenhagen Marathon, er andelen af kvindelige løbere steget. Mens der i 1980 var 47 tilmeldte kvinder, svarende til en procentdel på knap 5, var der i 1998 tilmeldt 478 kvinder, svarende til 11 procent af deltagerne. I 2009 var næsten 20 procent af deltagerne kvinder.

Stigningen blandt kvindelige maratonløbere viser et billede af, at også kvinderne har lyst til at udfordre sig selv med langdistanceløb. Diverse kvindeløb på kortere distancer er i takt med løbeboomet vokset voldsomt, men det ser altså ud til, at kvinderne også vil løbe langt. Niels Jørgen Holdt er formand i løbeklubben Sparta, som arrangerer Copenhagen Marathon, og han siger følgende i artiklen “Kvinder strømmer til maratonløb” (se kilder): “Selvom vi nok ikke ender på 25  procent kvinder, så ser jeg det her som en del af den udvikling, vi kan se på løbene generelt. Der er flere og flere kvinder der løber, og nu er de ved at skride over til maraton.”