Danmark og landminer

Citat
Mere end 110 millioner aktive landminer er spredt i 68 lande og et lignende antal ligger i våbenlagre og venter på at blive brugt
United Nations Demining Database

Hvor har der været landminer i Danmark?

Da mineryddere i 2012 sprængte den sidste mine på halvøen Skallingen vest for Esbjerg, blev Danmark officielt erklæret minefri. Det skrev Politiken i artiklen “Danmarks sidste minefelt er ryddet” (se kilder). Der havde på det tidspunkt været miner i Danmark i 70 år, siden 1942. Under Anden Verdenskrig spredte den tyske besættelsesmagt omkring 1,4 millioner landminer på den jyske vestkyst, skriver Aarhus Universitet i artiklen “Landminerydningen på den jyske vestkyst” (se kilder). De fleste miner blev fjernet eller destrueret umiddelbart efter krigens afslutning.


Hvordan blev minerne i Danmark ryddet?

Rydningen af minerne er et kontroversielt kapitel i Danmarkshistorien. Den farlige opgave blev pålagt 2.500 tyske soldater, som netop havde overgivet sig, da Tyskland kapitulerede i begyndelsen af maj 1945. Soldaterne havde blot en gennemsnitsalder på 18 år, fremgår det af artiklen “Landminerydningen på den jyske vestkyst” fra Aarhus Universitet (se kilder). 150 soldater mistede livet, og knap 400 blev såret i forbindelse med opgaven. I artiklen bliver det diskuteret om soldaterne udførte opgaven under tvang, og om Danmark dermed har gjort sig skyldig i, hvad der i dag ville blive betegnet som krigsforbrydelser. I Kristeligt Dagblads artikel “Historiker gør op med myte om minerydning i 1945” (se kilder) hævder historiker John V. Jensen dog, at det dengang hverken var kontroversielt eller et spørgsmål om hævntørst at lade de unge tyskere stå for minerydningen. ”Det er en tragisk historie. Men det er ikke noget, man i samtiden skammede sig over eller mente, der var brug for at mørklægge. Dengang mente man, at alt var gået efter bogen, men de moralske standarder har ændret sig,” siger han.

I 2015 havde den anmelderroste film ”Under Sandet” (se kilder) premiere. Den handler om de tyske soldater, som ryddede miner langs den jyske vestkyst med deres bare hænder. Filmen gjorde dog ikke krav på at være historisk korrekt i alle detaljer.

 

Den officielle trailer til filmen ”Under sandet”:

 

Hvad gør Danmark for at rydde landminer ude i verden?

Mellem 1997 og 2006 brugte Danmark knap én milliard kroner af udviklingsbistanden på at støtte minerydningsprojekter rundt om i verden, oplyser Udviklingsministeriet i rapporten “Danmarks Støtte til Minerydning” fra 2006. Der findes ikke nyere offentligt tilgængelige tal for støttens størrelse, men minerydning er stadig en prioritet i den danske udviklingsbistand. Hvert år giver Danmark 15 millioner kroner til FNs Organisation for Minerydning (UNMAS) plus direkte støtte til en række projekter, der har med minerydning at gøre, skriver regeringen i rapporten “Regeringens udviklingspolitiske prioriteter 2019” (se kilder).

I Udviklingsministeriets strategi om landminer fra 2006 fremgår det, at støtten ikke blot skal handle om at nedbringe antallet af direkte ofre for miner. Støtten har også til formål at skabe bedre levevilkår i udviklingslande. I områder med mange miner kan adgangen til skoler og lægehus være vanskelig eller umulig. Det kan skabe fattigdom, hvis landbrugsarealer ikke kan dyrkes på grund af miner, og mennesker kan blive fordrevet, hvis deres hjem ligger i et mineramt område.

En række danske organisationer arbejder desuden med minerydning verden over, bl.a. Danish Demining Group, som hører under Dansk Flygtningehjælp, og Folkekirkens Nødhjælp.