Krigen i Afghanistan

Af journalist Charlotte Aagaard, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist Malene Fenger-Grøndahl. April 2015.


Efter selvmordsangrebene på New York og Washington den 11. september 2001 gik USA i krig mod Afghanistans fundamentalistiske Taleban-styre, der husede den terrormistænkte Osama bin Laden. Den 7. oktober indledte USA luftbombardementer af landet, og efter ni ugers krig lykkedes det i december 2001 USA og dets allierede at fjerne Taleban-styret og indsætte en midlertidig overgangsregering under ledelse af den moderate Hamid Karzai.

Men selv om Taleban-styret faldt, var Talebans magt ikke brudt, og USA og en lang række andre vestlige lande indledte en omfattende guerillakrig mod væbnede Taleban-oprørere og deres allierede fra al-Qaeda og andre terrornetværk. Sideløbende iværksatte det internationale samfund  en massiv indsats for at genopbygge det krigshærgede land. Ved udgangen af 2014 sluttede NATO’s krig i Afghanistan officielt, og de afghanske sikkerhedsstyrker overtog ansvaret for landets sikkerhed. Men internationale styrker er stadig til stede og deltager i bekæmpelsen af Taleban og andre oprørsgrupper.
43 danske soldater har mistet livet under tjeneste i Afghanistan, og Danmarks deltagelse i krigen har skabt stor debat. De danske kamptropper blev trukket ud af landet i 2014, men et mindre antal danske soldater deltager i rådgivning og træning af de afghanske styrker, ligesom Danmark også fortsat er involveret i det store arbejde med at skabe udvikling og støtte en demokratisk udvikling i landet – et arbejde, som formodentlig vil fortsætte i mange år eller ligefrem årtier.