Krigen i Afghanistan

Af journalist Charlotte Aagaard, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist Malene Fenger-Grøndahl. April 2015.


Efter selvmordsangrebene på New York og Washington den 11. september 2001 gik USA i krig mod Afghanistans fundamentalistiske Taleban-styre, der husede den terrormistænkte Osama bin Laden. Den 7. oktober indledte USA luftbombardementer af landet, og efter ni ugers krig lykkedes det i december 2001 USA og dets allierede at fjerne Taleban-styret og indsætte en midlertidig overgangsregering under ledelse af den moderate Hamid Karzai.

Men selv om Taleban-styret faldt, var Talebans magt ikke brudt, og USA og en lang række andre vestlige lande indledte en omfattende guerillakrig mod væbnede Taleban-oprørere og deres allierede fra al-Qaeda og andre terrornetværk. Sideløbende iværksatte det internationale samfund  en massiv indsats for at genopbygge det krigshærgede land. Ved udgangen af 2014 sluttede NATO’s krig i Afghanistan officielt, og de afghanske sikkerhedsstyrker overtog ansvaret for landets sikkerhed. Men internationale styrker er stadig til stede og deltager i bekæmpelsen af Taleban og andre oprørsgrupper.
43 danske soldater har mistet livet under tjeneste i Afghanistan, og Danmarks deltagelse i krigen har skabt stor debat. De danske kamptropper blev trukket ud af landet i 2014, men et mindre antal danske soldater deltager i rådgivning og træning af de afghanske styrker, ligesom Danmark også fortsat er involveret i det store arbejde med at skabe udvikling og støtte en demokratisk udvikling i landet – et arbejde, som formodentlig vil fortsætte i mange år eller ligefrem årtier.

 

 

Tilmeld faktalink nyheder

Tilmeld dig nyheder om 

Faktalink

 

Artikler på vej

 

  • Truede dyr (Faktalink light)

  • Middelalderen 

  • Romerriget

 

Aktuelle temaer

1970'erne

Kvinde

Terrorisme

EU og Europa

It og samfund

Klimaforandringer og grøn omstilling

Kampen om Afghanistan

Menneskerettigheder under pres

Mad og mennesker

   

Tips til analysen

 

Hent introfilm om Faktalink

 

Ny intro-film til Faktalink

 

 

Kontakt os

DBCs kundeservice