Klimaforandringer Billede med jordkloder i en indkøbsvogn.
Klimaforandringer kan føre til enorme flygtningestrømme. Billedet med jordkloder i en indkøbsvogn er lavet i Paris den 8. november 2015.
Foto: Joel Saget / Scanpix

Klimatopmødet i Paris (Faktalink light)

cand. mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. November 2015
Top image group
Klimaforandringer Billede med jordkloder i en indkøbsvogn.
Klimaforandringer kan føre til enorme flygtningestrømme. Billedet med jordkloder i en indkøbsvogn er lavet i Paris den 8. november 2015.
Foto: Joel Saget / Scanpix

Vejret bliver varmere og varmere. Nogle steder i verden regner det også meget mere, end det plejer at gøre, mens det andre steder bliver endnu mere tørt. Alle de forandringer, der sker, kalder man klimaforandringer, og det påvirker både mennesker og dyr. De højere temperaturer betyder, at isen på jorden smelter og får vandet i havene til at stige. Nogle lande bliver oversvømmede og de mennesker, der bor her, må flygte væk. I andre lande bliver det så tørt, at man ikke kan dyrke noget på markerne, så de folk, der lever der, må sulte.

Forandringerne i klimaet kommer blandt andet, fordi vi mennesker driver rovdrift på naturen og leder noget man kalder for drivhusgasser i atmosfæren. Men fordi klimaforandringerne er skabt af os mennesker, er det også muligt at forsøge at gøre noget ved det.

Derfor mødes politikere og fagfolk fra alle verdens lande hvert år til et stort fælles møde, som kaldes et klimatopmøde. Her diskuterer de, hvordan man kan beskytte menneskene og jorden mod klimaforandringer i fremtiden. Men det er ikke nemt at blive enige. Denne gang foregår mødet i Paris, og mange håber på, at det vil lykkes at lave en fælles aftale om at redde vores klodes klima.

Artikel type
faktalinklight

COP21

Print-venlig version af dette kapitel - COP21
En mand cykler forbi vejen i Paris hvor COP21 skal afholdes fra den 30. november - den 11. december 2015.
En mand cykler forbi vejen i Paris hvor COP21 skal afholdes fra den 30. november - den 11. december 2015.
Foto: Alain Jocard / Scanpix

Hvad er klimatopmødet i Paris?

Hvert år i november eller december holder verdens lande og EU et klimatopmøde. Det er et møde, hvor landene taler om, hvordan vi kan løse jordens klimaproblemer i nutiden og i fremtiden. I år mødes 195 af verdens lande og EU i Paris for at blive enige om, hvad, der skal gøres.

Man kan sammenligne klimatopmødet i Paris med en fest, hvor alle medbringer deres egen mad. Men til klimatopmødet i Paris medbringer landene ikke mad. I stedet har de hver deres forslag til en god klimapolitik med. Målet på mødet i Paris er så at bruge de medbragte forslag til at blive enige om en fælles aftale for fremtidens klimapolitik. 

Hvorfor hedder klimatopmødet i Paris COP21?

Klimatopmødet i Paris kaldes også for COP21. COP står for ”Conference of the Parties”, hvilket betyder parternes konference. Parterne – eller delatgerne – er 195 lande og EU. Der har tidligere været holdt 20 topmøder, så dette møde er nummer 21, og derfor kaldes mødet COP21. 

Hvem deltager i klimatopmødet?

Man regner med, at der på klimatopmødet i Paris vil komme:

  • 10.000 forhandlere fra de forskellige lande
  • 7.000 observatører
  • 3.000 journalister og andre pressefolk
  • 80 statsledere. Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen er én af dem. 

Hvor holdes det?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvor holdes det?

Hvor holdes klimatopmødet?

Hvert år foregår klimatopmødet i en ny by. I 2015 er det Frankrigs hovedstad Paris, der er vært. Møderne holdes i et stort konferencecenter i Le Bourget, der ligger 10 km fra Paris. Centeret er inddelt i tre områder, hvor der sker forskellige ting:

  • Den blå zone er et lukket område, hvor politikerne arbejder og holder møder
  • Galleriet er en udstilling om klimateknologi. Den er åben for virksomheder og særligt inviterede
  • Der er også et område for både almindelige mennesker og politikere, hvor de kan diskutere og dele viden om klimaproblemer

 

hvor

 

Hvor længe varer klimatopmødet i Paris?

Klimatopmødet i Paris begynder den 30. november, og slutter den 11. december 2015. Til åbningen kommer både den amerikanske præsident Barack Obama og den kinesiske Xi Jinping. Den første uge arbejder landene på at lave et udkast til en skritlig aftale. Den skal forhandles på plads i løbet af de sidste dage. Topmødet afsluttes med et stort fællesmøde, hvor alle landene skal blive enige om at vedtage en global klimaaftale.