Indien i dag

Main image kapitel
Indiske børn sover på en NGO drevet institution i Mumbay.
Indiske børn sover på en NGO drevet institution i Mumbay.
Foto: Indranil Mukherjee / Scanpix

Hvordan er den økonomiske situation i Indien?

I begyndelsen af 1990’erne var Indien kommet i dyb økonomisk krise, og landet søgte derfor et stort lån hos den internationale valutafond, IMF. Til gengæld for lånet krævede IMF imidlertid såkaldte strukturtilpasningsreformer. Det betød først og fremmest, at den indiske økonomi skulle liberaliseres og åbnes for verdensmarkedet. Reformerne virkede, og i løbet af to år var den indiske økonomi igen i balance. Reformindsatsen blev efterfølgende langsommere, men er aldrig hørt op, og i de seneste 20 år har Indien oplevet meget høje vækstrater, der visse år har været oppe omkring 7,5 procent. Det skyldtes blandt andet, at den indiske industri i kraft af lave lønninger har klaret sig godt i den internationale konkurrence. Én af de vigtigste nøgler til den indiske succes har været, at Indien kan tilbyde billig, men veluddannet arbejdskraft. Indien klarede sig også relativt uskadt igennem finanskrisen, og den indiske økonomi har nu overhalet den japanske som verdens tredjestørste efter USA og Kina. Indiens nuværende økonomiske situation er beskrevet i artiklen ”India: The Next Superpower” (se kilder). 

Hvordan har indernes selvopfattelse ændret sig fra løsrivelsen til i dag?

Der har siden løsrivelsen fra Storbritannien i 1947 været gjort mange forsøg på at skabe en national indisk identitet. Selvom hindunationalisterne har haft succes med at skabe en vis samling omkring deres tolkning af hinduismen og deres kobling mellem hinduismen og den indiske nation, er Indien fortsat præget af utroligt mange regionale, religiøse, sproglige og kulturelle forskelligheder. I modsætning til de europæiske nationalstater, der i høj grad er bygget op omkring kulturel og sproglig ensartethed, har inderne generelt ikke forsøgt at skabe samling omkring ét sprog, én religion, én kultur, men i stedet forsøgt at skabe politisk enighed om en fælles vision for fremtiden. Den vision er i høj grad præget af et ønske om at skabe et økonomisk stærkt Indien, som kan træde ind på verdensscenen som stormagt. Ikke desto mindre står Indien stadig over for store sociale udfordringer. 

Hvilke sociale udfordringer står Indien overfor?

På trods af de høje økonomiske vækstrater, er den generelle økonomiske vækst ikke kommet alle indere til gode. Indien kæmper således med massiv social ulighed, som visse steder bliver forstærket af det gamle kastesystem. Hele 21 procent af den indiske befolkning lever således under regeringens officielle fattigdomsgrænse. Det er især de fattigste indere, der lider under de store hygiejne- og sanitetsproblemer. Diarré er én af de sygdomme, der tegner sig for den største andel af dødsfald i Indien. Ét ud af 20 dødsfald i Indien skyldes således diarré. I 2006 døde 450.000 indere af diarré, og af disse var 88 procent børn under 5 år. En meget stor del af den indiske befolkning har desuden ikke adgang til toiletter. De forretter derfor deres nødtørft i de samme floder, hvor der bliver badet. Derfor spredes vira som kolera hurtigt, og det resulterer i mange dødsfald. Den indiske regering har en ambition om, at alle indere skal have adgang til toiletter inden udgangen af 2017, men der er endnu lang vej til at nå det mål. Indiens sociale udfordringer er beskrevet på Udenrigsministeriets hjemmeside (se kilder). 

Hvordan er forholdet mellem Indien og Pakistan?

Forholdet mellem Pakistan og Indien har altid været anstrengt og er det stadig. De to lande har været i krig fire gange siden 1947. Tre af gangene har stridens kerne været Kashmir-provinsen, som både Pakistan og Indien gør krav på. Begge lande har atomvåben, så det anspændte forhold mellem de to lande er en vedvarende kilde til bekymring for verdenssamfundet. I Faktalink-artiklen "Kashmir-konflikten" er der en nærmere beskrivelse af spændingerne mellem de to lande og deres militære sammenstød.