Fremtidsperspektiver

Hvad gøres på globalt plan i de kommende år for at modvirke hjemløshed?

Da hjemløshed har forskellige årsager forskellige steder i verden, er der også brug for forskellige løsninger. Den største årsag til hjemløshed i dag er de mange krige og konflikter, der sender mennesker på flugt verden over. Det kræver fredsforhandlinger i eksempelvis den syriske borgerkrig, før de mange flygtninge kan vende hjem, eller at lande med fred giver permanent plads til de mange fordrevne. I lande, som er relativt velstående og fredelige, som eksempelvis USA og EU, forsøger man generelt at bekæmpe hjemløshed ved at kombinere en social indsats, der hjælper den enkelte, med strukturelle forbedringer, der også giver mindrebemidlede adgang til boliger i eksempelvis vestlige storbyer.
 

Hvilke forhindringer er der for at bekæmpe hjemløshed i Danmark i de kommende år?
Kommunerne er under økonomisk pres, og samtidig er der tre strukturelle udfordringer, som tilsammen gør kampen mod hjemløshed svær:

  • Der er så stor efterspørgsel på boliger i de større byer, at huslejerne stiger, og antallet af billige boliger falder.
  • Indførelsen af den lave kontanthjælp til unge fra 18 til 30 år, har gjort det sværere for unge at finde en bolig, de kan betale.
  • Den økonomiske krise i Syd- og Østeuropa samt EUs åbne grænser betyder, at vi i de kommende år med al sandsynlighed vil tiltrække flere hjemløse EU-borgere, samt borgere, der har opholdstilladelse, men ikke statsborgerskab i et EU-land. Mange organisationer foreslår derfor, at man laver en fælles hjemløsestrategi i EU, men det ser ikke ud til at blive en realitet foreløbig.

Kan man udrydde hjemløshed?

Hjemløshed kan næppe nogensinde udryddes 100%, fordi der sjældent er én årsag til, at et mennesket bliver hjemløs. Vil man som samfund nedbringe antallet af hjemløse, skal man kunne tilbyde en helhedsorienteret indsats, der kan håndtere sammensatte problemer som misbrug, dårlig økonomi og psykisk og fysisk sygdom. Samtidig er det nødvendigt at skabe strukturer, der modvirker hjemløshed – eksempelvis ved at sørge for, at der bygges boliger, der er til at betale for lavindkomstgrupper, og ved at tilbyde offentlige ydelser, som socialt udsatte kan leve af.