H.C. Andersen nu og fremover

Hvad er H.C. Andersen værd?

Onlineportalen for H.C. Andersen 2005 (se kilder) oplyser, at forfatterens formue voksede støt fra 1840'erne.

H.C. Andersens formue blev ved hans død opgjort til 56.452 kroner, hvilket svarer til over 3.000.000 kroner i dag. Hvis forfatteren havde fået penge for oversættelserne af sine værker, ville han have været endnu rigere ved sin død. Men Berner-konventionen, som er en international overenskomst vedrørende ophavsret, var endnu ikke indført.

Efter H.C. Andersens død blev rettighederne til hans værker og hele indboet købt af Reitzels forlag til cirka to millioner kroner i nutidens penge.

Hvad er museet i H.C. Andersens hus og barndomshjem?

I Odense har man siden 1908 kunne besøge H.C. Andersens hus i Bangs Boder, hvor eventyrdigteren blev født. Her er lavet en tilbygning, der fungerer som museum over forfatterens liv og virke.

H.C. Andersens barndomshjem på Munkemøllestræde, hvor han boede som dreng i årene fra 1807, til han rejste fra byen i 1819, er også tilgængelig for offentligheden. I dag er to små stuer indrettet som museum. Familien Andersen benyttede i virkeligheden kun en af stuerne, og barndomshjemmet giver indtryk af trange forhold og fortæller om en fattig tilværelse. Desuden udstilles forfatterens skriverier og billedkunst, der omhandler hans opvækst.

Odense Bys Museer oplyser, at der kommer cirka 100.000 gæster i H.C. Andersens Hus om året, mens barndomshjemmet huser cirka 15.000 besøgende årligt. 

Hvad sker der ved H.C. Andersens 200 års jubilæum?

Den 2. april år 2005 ville H.C. Andersen være fyldt 200 år, hvilket fejres med et internationalt jubilæum. Formålet med jubilæumsfesten, H.C. Andersen 2005, er at sikre, at så mange mennesker som muligt får kendskab til digteren i ind- og udland.

Fejringen starter den 1. april og afsluttes den 6. december 2005. Indlednings- og afskedsfesten ledsages af tv-shows, der vises til flere hundrede millioner mennesker verden over. I denne forbindelse er en masse projekter sat i gang, for at folk kan stifte bekendtskab med forfatterens værker og liv. Heraf tæller kurser, vandreture, teaterforestillinger, litteratur, udstillinger, tv og film. 

Hvor mange penge er der bevilliget til 200 års jubilæet?

H.C. Andersen Fonden har frem til september 2004 bevilliget 97 millioner kroner til kunst, kultur, uddannelse og turistprojekter i forbindelse med jubilæet. Fordelingen af uddelinger ser således ud:

  • Kunst og kultur: 63 procent
  • Uddannelse: 9 procent
  • Dansk turisme-projekter: 8 procent
  • Internationale turismemarkedsføring: 6 procent
  • Åbning/afslutnings-arrangement: 15 procent

Hvem er H.C. Andersen-ambassadører?

Op mod 100 mennesker fra cirka 35 forskellige lande udnævnes til H.C. Andersen-ambassadører frem til fejringen. Der er tale om folk, der har udmærket sig på et eller anden felt indenfor sport eller kultur. Titlerne bliver overrakt personligt af blandt andet Kronprins Frederik og Kulturminister Brian Mikkelsen. Af de mest kendte ambassadører kan nævnes:

  • Den brasilianske fodboldspiller Pelé
  • Den danske skuespillerinde Ghita Nørby
  • Den italienske Formel 1-kører Giancarlo Fisichella
  • Den amerikanske skuespiller Harvey Keitel
  • Den italienske fodboldspiller Paolo Maldini
  • Den amerikanske skuespillerinde Susan Sarandon
  • Den amerikanske sangerinde Suzanne Vega
  • Den amerikanske sanger og skuespiller Harry Belafonte
  • Den chilenske forfatter Isabel Allende

Ambassadørerne modtager hver et diplom, en specielt fremstillet guldnål og en H.C. Andersen platte (tallerken) designet af Lin Utzon. Hvor meget tid, de individuelle ambassadører vil bruge på at udbrede kendskabet til forfatteren, er valgfrit.

Hvad er fremtiden for H.C. Andersens værker?

Som nævnt tidligere kårede Berlingske Tidendes læsere i 2004 H.C. Andersen til at være landets største dansker.

Når man tager det store 200 års jubilæum i betragtning sammen med det faktum, at han er kommet på den danske kanonliste af obligatorisk læsning i skolen, er der ingen fare for, at han går i glemmebogen lige med det samme.

For første gang siden 1879 udgives H.C. Andersens samlede eventyr, digte, skuespil, rejsebeskrivelser, billedkunst og selvbiografier. Dette kommer i alt til at fylde 18 bind, som udkommer på Gyldendal. De to første kassetter med to bind i hver er udkommet, og resten af serien skal ligge klar i 2005.

I starten af det 21. århundrede er der i det hele taget udkommet et væld af H.C. Andersen biografier og nyudgivelser. Heraf kan nævnes Jens Andersens anmelderroste biografi om Andersen (se kilder), der udkom i 2003 og allerede året efter måtte udgives i 3. oplag.

Den store opmærksomhed og interesse tyder på, at børn i alle aldre også fremover vil nyde godt af H.C. Andersens historier, der somme tider indledes med 'Der var engang', men ikke nødvendigvis ender med, at figurerne 'lever lykkeligt til deres dages ende'.