Googles historie og udvikling

Af cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af journalist og cand.comm. Anne Anthon Andersen. September, 2015.

Hvad betyder navnet Google?

Navnet Google spiller på ordet ‘googol’, en matematisk betegnelse, der blev opfundet i 1938 af Milton Sirotta, som på det tidspunkt var ni år gammel. Efter sigende fandt han på det, da hans onkel, den amerikanske matematiker Edward Kasner, spurgte Sirotta om, hvad man skulle kalde det meget store tal 1 efterfulgt af hundrede nuller. Edward Kasner populariserede siden hen navnet i bogen “Mathematics and the Imagination”, som han i 1940 udgav sammen med matematikeren James Newman.

Googles brug af termen googol refererer til virksomhedens mission om at organisere den konstante, tilsyneladende uendelige samling af information, der er tilgængelig på nettet. 

Hvem skabte Google?

Mændene bag Google er amerikaneren Larry Page (født 1971) og russeren Sergey Brin (født 1972). De mødte hinanden på Stanford University, hvor de begge studerede datalogi. Efter sigende var de ikke specielt begejstrede for hinanden, da de i 1995 mødtes første gang. Men med tiden fik de tilsyneladende snakket sig ind på hinanden, for i januar 1996 begyndte de at samarbejde om en søgemaskine, de kaldte BackRub.
Den var navngivet efter sin evne til at analysere de ‘bagved liggende links’, som en internetside er bygget op af. Page og Brin arbejdede det næste halvandet års tid på at perfektionere deres teknologi, og i foråret 1998 lavede de en forretningsplan, satte deres respektive ph.d.-projekter på standby og gik på jagt efter investorer. I sommeren 1998 donerede en række investorer en million dollars til de to it-udviklere, og i september samme år åbnede de dørene til virksomheden Google Inc. i Menlo Park i Californien. 

Hvordan udviklede Google sig de første år?

Allerede i efteråret 1998 gav hjemmesiden google.com søgeresultater til 10.000 efterspørgsler dagligt, og i december 1998 blev Google placeret på PC Magazine’s Top 100 Web Sites and Search Engines.

I begyndelsen af 1999 var antallet af daglige søgeefterspørgsler steget til 500.000, og virksomheden havde brug for et større kontor og flyttede til University Avenue i Palo Alto. Der var nu otte medarbejdere. I juni 1999 hentede firmaet 25 millioner dollars hjem fra to ledende venture capital-firmaer i Silicon Valley, Sequoia Capital og Kleiner Perkins Caufield & Byers. Midt på sommeren var den daglige trafik på sitet steget til 18 millioner efterspørgsler, og sidst på sommeren åbnede Google sit nye hovedkvarter i Mountain View i Californien, som hedder Googleplex – et spil på ordene ‘Google’ og ‘complex’ og en reference til googolplex, som betyder 10 opløftet i tiende, som igen skal opløftes i 100 – altså 1 efterfulgt af 100 nuller. 

Hvordan har Google udviklet sig siden årtusindskiftet?

I år 2000 begyndte virksomheden i stigende grad at tænke globalt, hvilket resulterede i introduktionen af deres første 10 sprogversioner for brugere, der ønsker at søge på deres eget sprog. Og i løbet af de følgende måneder blev google.com officielt verdens største søgemaskine med dets mulighed for at stille en milliard websider til rådighed for sine brugere. Siden er Googles produkter kommet op på at understøtte mere end 170 sprog. Oversættelserne foretages af frivillige rundt omkring i verden, og Google har stillet et oversættelsesprogram, der hedder Google In Your Language, til rådighed for at understøtte de frivillige kræfter.

I begyndelsen af 2004 viste analyser, at Google håndterede 84,7 procent af alle søgninger på nettet gennem Googles egen webside og gennem dens partnerskab med andre, såsom Yahoo!, AOL og CNN. I februar samme år droppede Yahoo! sit partnerskab med Google. Det kostede Google nogle markedsandele, men til gengæld betød det, at Google manifesterede sig som den bedste søgemaskine.

I 2010 tjente virksomheden 8,5 milliarder dollars på bl.a. salg af reklameplads ifølge artiklen ”Google skal ansætte 6.200 flere” (se kilder). I september 2011 havde Google udviklet sig til en stor, global virksomhed med 31.353 medarbejdere og med samarbejdspartnere verden over.

Ifølge en top 15-liste fra DR Medieforsknings årlige rapport fra 2012 over mest besøgte sider på nettet er Google på andenpladsen, kun overgået af Facebook. 11,5 procent af danskernes tid på nettet foregår via Google (se kilder).