GIS

Af journalist Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2007.


Nøgleord: geodata GIS kartografi digitale kort

Det er nok de færreste, der ved det, men når vi bruger onlinekortet www.krak.dk, er det i virkeligheden en GIS-tjeneste, vi benytter. Også fly og skibe benytter GPS og GIS, så de kan navigere og komme sikkert frem, ligesom taxachauffører og en del private bilister bruger navigationssystemer til at finde vej i byen.

GIS står for Geografisk Informationssystem, og kort fortalt handler det om digitale kort. GIS er relevant i utroligt mange sammenhænge, lige fra kartografi og byplanlægning over miljøbeskyttelse og til marketing, ligesom det er en metode, der benyttes i undervisningen i folke- og gymnasieskolerne.

Det er især den skolemæssige vinkel på GIS, der bliver lagt i denne artikel. GIS er et godt illustrationsværktøj i undervisningen, og så har det den fordel, at det er dynamisk og bygger på både aktuelle og historiske informationer. Det giver eksempelvis eleverne mulighed for at finde rundt i deres egen by med et luftfotokort og måske finde deres eget hus, og det kan give et hurtigt overblik over emner som folkesundhed og indtjening i alle verdens lande.