Ekspressionismen i Danmark

Hvad var Danmarks forhold til Ekspressionismen?

Fra Tyskland og Frankrig spredtes de ekspressionistiske impulser til andre lande i Europa, herunder Danmark. I dansk form var Ekspressionismen især tydelig inden for billedkunst, film og litteratur. Derudover var bevægelsens gennemslag begrænset i Danmark. Her satte især den franske fauvismes brug af klare farver sig spor hos en række toneangivende malere. I begyndelsen af århundredet var Danmark en filmmæssig stormagt i Europa, og flere af periodens danske filmskabere trak veksler på Ekspressionismens æstetik.

I litteraturen nåede Ekspressionismens dønninger til Danmark i form af bevægelsens påvirkning af en gruppe af samtidens toneangivende forfattere:

  • Rudolf Broby-Johansen (1900-1987): Med digtsamlingen “Blod”, der udkom i 1922, var han pioner for den tyske Ekspressionisme i Danmark. I digtsamlingen skildres den barske moderne storby uden nogen form for formildende omstændigheder.
  • Emil Bönnelycke (1893-1953): I hans lyrik - særligt i hans såkaldte ‘katalogdigte’ - hyldede han ungdommen, fremskridtet og storbyen. Han akkompagnerede oftest sin oplæsning af digtene med skud fra en ladt pistol - som et billede på ungdommens egen både skabende og destruktive kraft.
  • Tom Kristensen (1893-1974): I sin lyrik og i sine romaner - særligt i den skelsættende bog “Hærværk” fra 1930 - er forfatteren tydeligt inspireret af Ekspressionismen. I romanen, der opsamler mange af Ekspressionismens strømninger, beruser bogens hovedperson sig i ‘nu’et’, der skildres fuld af ekstreme sansninger.