Hvad siger loven om dyreforsøg?

I den danske lov om dyreforsøg står der at dyrene skal behandles ordentligt. De skal beskyttes mod smerte, angst og langvarige skader. Det er vigtigt at de forsøg, dyrene er med i, kan bruges til noget godt. I EU må man f.eks. ikke bruge dyr til at teste sminke. For sminke er ikke livsnødvendig for mennesket.

Der er særlige regler for hvem der må udføre dyreforsøg og i hvilke lokaler. Dem, der laver forsøgene, skal bruge så få dyr som muligt. De skal også have en særlig uddannelse før de må arbejde med forsøgsdyr. Hvis de ikke følger reglerne, kan de få en bøde eller komme i fængsel i op til 4 måneder. 

Hvem arbejder for, at dyrene får det bedre?

Der er flere foreninger der er kritiske over for dyreforsøg. Nogle vil helt forbyde det, mens andre ønsker at give dyrene bedre vilkår. I 2013 lavede Fødevareministeriet et samarbejde mellem nogle af disse foreninger, forskere, læger og firmaer der laver medicin. De skulle arbejde på:

  • at få flere til at bruge andre metoder end dyreforsøg
  • at forbedre de forsøg, der bliver lavet, så dyrene føler så lidt smerte som muligt
  • at der bliver brugt færre dyr 

Hvad kan man bruge i stedet for dyr?

Der er flere problemer ved at bruge dyr til forsøg. Det koster både mange penge og er besværligt. Samtidig er mange resultater fra dyreforsøg fulde af fejl fordi der er stor forskel på mennesker og dyr. Derfor er der mange firmaer der prøver at finde på metoder som kan bruges i stedet for dyreforsøg. F.eks. har man taget celler fra et menneskes nyre og undersøgt dem i et reagensglas. Man har også eksperimenteret med at bruge døde dyr eller hud fra mennesker. I fremtiden vil det måske også være muligt at bruge computere i stedet for dyr.