Cubakrisen

Af cand.mag. Madeleine Saunte, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af stud.mag. Ida Winther-Jensen og journalist Michelle Arrouas. August 2015.


Nøgleord: USA cubakrisen Cuba historie Sovjetunionen 1960-1969

Cubakrisen var Den Kolde Krigs varmeste øjeblik. I tretten nervepirrende døgn i løbet af oktober 1962 vippede verden på grænsen af en atomkrig mellem de to supermagter USA og Sovjetunionen, efter at man havde opdaget anlæg til mellemdistancemissiler opsat på Cuba. Begge parter gik i beredskab. Man klargjorde beskyttelsesrum og gjorde sig parat til at anvende atomvåben mod fjenden, og befolkningen holdt vejret. Alt afhang af den magtkamp præget af uvished, trusler og gensidig mistillid, som udspillede sig mellem præsident John F. Kennedy i det Hvide Hus, og præsident Nikita Khrusjtjov i østblokkens Kreml.

Cubakrisen har været en af grundsøjlerne i det særdeles problematiske forhold mellem USA og Cuba. Efter at landene i adskillige dekader har betragtet hinanden som politiske fjender, annoncerede præsident Barack Obama i 2015, at de to lande vil genoptage deres diplomatiske relationer med hinanden, og at det amerikanske rejseforbud vil blive løftet.