Borgerkrigen i Syrien

Af journalist Tobias Havmand, iBureauet/Dagbladet Information, 2013. Opdateret oktober 2014. Opdateret af journalist Michelle Arrouas, oktober 2016.


Den syriske borgerkrig er en igangværende konflikt om, hvordan og af hvem Syrien skal ledes. Konflikten havde i begyndelsen karakter af en fredelig protest imod menneskerettighedskrænkelser, manglende indflydelse, manglende økonomiske muligheder og fire årtiers autoritært etpartistyre under Ba'ath-partiet og dets ledere, først Hafez al-Assad 1971-2000 og siden 2001 hans søn Bashar al-Assad, men udviklede sig hurtigt til en regulær borgerkrig.

Oprøret mod det regerende styre var et udslag af den kæde af protester henover den arabiske verden, som blev kendt som Det Arabiske Forår, da folkemængder i en række arabiske lande blandt andet afsatte Tunesiens Ben Ali, Egyptens Hosni Mubarak og Yemens Saleh. Men især i Syrien har kampen for rettigheder og demokrati udviklet sig til at handle om sekterisk had mellem regionens to store religioner, sunni- og shiaislam, om realpolitisk rivalisering mellem regionens store magter og ikke mindst om ekstremistiske gruppers fremmarch, der truer hele regionens balance. Det har blandt andet givet anledning til udtrykket 'Den Arabiske Vinter'.

I efteråret 2014 begyndte USA at bombe i Syrien, i høj grad for at bekæmpe Islamisk Stat, og året efter begyndte Rusland at assistere Assad-regeringen militært med bombeangreb. Fem år efter, at borgerkrigen startede, har den udviklet sig til en global stedfortræderkrig med blandt andet USA, Rusland, Iran og Libanon som parter, og den har skabt uro dybt inde i Europa på grund af hurtigt voksende flygtningestrømme fra Syrien. På trods af flere års forhandlinger og flere forsøg på våbenhvile fortsætter borgerkrigen, og efter et sammenbrud i forhandlingerne mellem USA og Rusland i efteråret 2016 er der ingen udsigt til fred foreløbigt.