Et kontinent i forandring

Main image kapitel
Der bygges høje huse i Maputo, hovedstaden i Mozambique, med dårlige arbejdsforhold og uden ordentligt sikkerhedsudstyr.
Der bygges høje huse i Maputo, hovedstaden i Mozambique, med dårlige arbejdsforhold og uden ordentligt sikkerhedsudstyr.
Foto: Jakob Dall / Scanpix

Hvem bliver rigere af væksten i de afrikanske økonomier? 

Ifølge en rapport fra African Development Bank (ADB) tilhører en tredjedel af Afrikas indbyggere middelklassen. Men det er en sandhed med modifikationer, mener kritikere. I statistikkerne dækker begrebet ”middelklassen” nemlig over en meget bred samfundsgruppe. Reelt bliver alle, der lever for mere end to dollars om dagen, regnet som en del af middelklassen, påpeger kritikere i Weekendavisens artikel ”Middelklasse søges” (se kilder). Lektor Lindsay Whitfield, der er leder af Center of African Economies på Roskilde Universitet, er skeptisk over for ADBs rapport om en ny middelklasses fremkomst: ”Den siger ikke så meget andet, end at der ikke lever så mange under fattigdomsgrænsen som tidligere. Men en stor del af dem, der beskrives som middelklasse, lever fortsat lige omkring fattigdomsgrænsen. De er meget sårbare og kan hurtigt ende der igen,” siger Lindsay Whitfield til Weekendavisen (se kilder). 

Hun påpeger, at meget af væksten i Afrika er jobløs – altså ikke skaber flere job – og derfor forbliver en stor del af befolkningen i fattigdom. Med undtagelse af Sydafrika mangler de afrikanske lande en produktionssektor, der kan afføde flere lokale job. Udvinding af råstoffer er ikke nok. Eksempelvis har man i lande som Mozambique og Tanzania oplevet en stor vækst i mineindustrien, men alligevel er der i de to lande færre end 10.000 ansatte i denne industri, fremgår det af artiklen fra Weekendavisen (se kilder). Og selvom brancher som telekommunikation, transport samt IT-industrien er i fremgang, er det altså ikke nok til at skabe det nødvendige antal job, lyder vurderingen.

Hvad betyder befolkningsvæksten for Afrikas velstand?

Afrikas befolkning vokser, og halvdelen af hele verdens befolkningstilvækst frem mod 2050 vil ske i Afrika, viser FNs prognose for verdens befolkning. Det skriver Politiken i artiklen ”Afrikas folkeboom kan blive vejen til velstand – eller til mere sult og nød” (se kilder). Befolkningsvæksten kan gøre det sværere at udrydde fattigdom og ulighed og bekæmpe sult samt udbrede uddannelse og sundhedssystemer, vurderer FN. Omvendt kan befolkningsvæksten være en kæmpe fordel for Afrika, hvis de nye generationer bliver uddannet, konkluderer FN. Særligt fordi den høje fødselsrate i Afrika er nedadgående, og der dermed vil komme en periode med få børn og ældre og en kæmpe gruppe i den arbejdsdygtige alder (se kilder).